Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Πώς πέταξε το πουλάκι του Τουταγχαμών;


Τα… βάσανα του νεαρού, (υπερ)φημισμένου και σχεδόν ανύπαρκτου Φαραώ, ήταν πολλά τόσο όσο ο Τουταγχαμών ήταν εν ζωή όσο και, κυρίως, μετά τον θάνατό του. Δεν του έφτανε που πέθανε στα 19 του, δεν του έφτανε που δεν πρόλαβε ούτε να ζήσει ούτε να κυβερνήσει, μετά θάνατον τον κατέστησαν και ανίκανο. Μάλιστα, ανίκανο!
Τα αρχαιολογικά «κουτσομπολιά», που έφτασαν όμως μέχρι το περιοδικό «Τάιμ» λένε ότι το βασιλικό γεννητικό όργανο λείπει. Κάποιοι πρόλαβαν να πουν μάλιστα την καλή τους κουβέντα, λέγοντας πως προφανώς ο Τουταγχαμών δεν ήταν προικισμένος και εκείνοι που ταρίχευσαν το σώμα του, τον απάλλαξαν από κάτι τόσο μικροσκοπικό, ώστε ουδείς θα μπορούσε να πάρει χαμπάρι ότι λείπει.
Ουδείς θα μπορούσε να αντικρούσει αυτές τις λεπτομέρειες, αν η σύγχρονη τεχνολογία δεν είχε καταγράψει τα πάντα σε αξονικές τομογραφίες, το 1968. Μέχρι τότε, το μόριο του Φαραώ δεν ήταν εμφανές στη μούμια του και σερνόταν η φήμη πως είχε ευνουχιστεί εν ζωή. Αλλά, η επιστήμη έδειξε πως όλα ήταν στη θέση τους. Απλώς, είχαν καλυφθεί με άμμο, και είχαν γίνει αόρατα!
Ο ίδιος ο Ζάχι Χαουάς, επικεφαλής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Αιγύπτου και υφυπουργός πολιτισμού, διαβεβαιώνει πως έχει δει με τα μάτια του τις «πλάκες» από το σάρωμα των αξονικών τομογράφων- άρα και το πέος του μεγαλειότατου. Διαβεβαιώνει κιόλα πως ο Τουταγχαμών ήταν ανεπτυγμένος κανονικά (έτσι λέει με νόημα, διαψεύδοντας όλα όσα υπογείως ακούγονται).
Το αμερικανικό περιοδικό «Τάιμ» παρουσιάζει δημοσίευμα του επίσης έγκυρου επιστημονικού περιοδικού «New Scientist» (Νέος Επιστήμων) στο οποίο αναφέρεται η πιθανότητα «ανατομικής συνομωσίας». Όπως αναφέρει το «Ν.S.», στην αρχήν θεωρούνταν πως η νεαρός Φαραώ είχε πεθάνει από ελονοσία, ακολούθως όμως κάποιοι Γερμανοί επιστήμονες αμφισβήτησαν αυτή τη θεωρία λέγοντας πως είχε ένα είδος αναιμίας, που προκαλεί ακόμη και πτώσεις οργάνων (τι σου είναι, τελικά, αυτοί οι Γερμανοί, όλα τα περίεργα υιοθετούν ως προς την αρχαιότητα…) Αλλοι λένε ότι είχε άλλο είδος αρρώστειας του αίματος, που προκαλεί επιμήκυνση των οστών και υπανάπτυξη των γεννητικών οργάνων. Αυτοί ίσως βρίσκονται πιο κοντά στην πραγματικότητα, καθώς οι καλλιτεχνικές απεικονίσεις του Τουταγχαμών και των συγγενών του δείχνουν πως έχουν μακρουλά πρόσωπα.
Επομένως, η ανατομική συνομωσία δεν είναι εκτός κλίματος. Το να διαδίδεται, δηλαδή, πως εκείνοι που ταρίχευσαν το σώμα το ακρωτηρίασαν, ώστε ο νεαρός να φαίνεται πιο… άνδρας (φαίνεται πως και στην αρχαία Αίγυπτο, το μέγεθος μετρούσε). Αλλά, είπαμε. Ο αξονικός τομογράφος μίλησε. Τι έγινε σαράντα χρόνια μετά και αρχίσαμε πάλι τις αμφισβητήσεις; Ο Αμων- Ρα να βάλει το χέρι του…

5 σχόλια:

Ιφιμέδεια είπε...

Ένα ποτηράκι νερό έπινα η έρμη και πνίγηκα όταν είδα τον τίτλο και το ποστ!

:)))

In situ είπε...

Διάβασα την είδηση σε μια φυλλάδα του αμερικανικού νότου και είπα: κουραφέξαλα! Ελα όμως που την είχε το (λέμε τώρα) έγκυρο TIME!!! Γέλασα πάρα πολύ πάντως όσο γραφόταν το κείμενο. Τι νέα;

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ.ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΠΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.ΩΣ ΤΟΤΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΒΡΩ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΑΣΜΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΩ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.
ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕΣ;ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ;

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΣΑΣ ΔΙΝΩ ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΕΥΧΕΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΧΡΟΝΟ
ΠΑΝΠΛΟΥΤΟΙ ΝΑ ΣΤΕ ΣΤΗ ΧΑΡΑ
ΚΑΙ ΠΑΜΦΤΩΧΟΙ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!