Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Καίγεται το Ακροπόλ


Στις φλόγες παραδόθηκε στις 6.20μμ το ιστορικό ξενοδοχείο «Ακροπόλ» στη γωνία Πατησίων και Αβέρωφ. Ερημο, εγκαταλελειμμένο, αγοράστηκε πριν από περίπου 20 χρόνια από το υπουργείο Πολιτισμού και έκτοτε, λόγω νομικών εμπλοκών, παρέμεινε αβοήθητο.
Αστεγοι, χρήστες ναρκωτικών κ.α. το κατοικούν συχνά, ιδίως τις κρύες νύχτες του χειμώνα, και προσπαθούν να ανάψουν φωτιά για να ζεσταθούν. Μια μικρής έκτασης πυρκαγιά, πριν από μερικά χρόνια, ήταν ο προάγγελος της χθεσινής μεγάλης. Απόψε, κάηκαν οικοδομικά υλικά και σκουπίδια. Ευτυχώς δεν υπήρχαν άνθρωποι στο εσωτερικό του την ώρα που η φωτιά φούντωσε. Ξεκίνησε από το ισόγειο και μέσω κλιμακοστασίου έφτασε στο δώμα χωρίς να βλαφθούν οι ενδιάμεσοι όροφοι.
Ο Νικόλαος Χαρκιολάκης, που έχει αναλώσει πολύ από τον πολύτιμο χρόνο του για τη σωτηρία του «Ακροπόλ» έμαθε για την πυρκαγιά, από ένοικο παρακείμενης πολυκατοικίας. Ενημέρωσε την πυροσβεστική για το πώς να γίνει η είσοδος των περίπου 30 πυροσβεστών μέσω Μάρνη, αφού οι είσοδοι της Πατησίων είναι κλειστές.
Το ξενοδοχείο- θρύλος, έργο του πρωτοπόρου αρχιτέκτονα Σωτήρη Μαγιάση, σήμερα στοιχειώνει την Αθήνα. Χτίστηκε στα χρόνια του μεσοπολέμου (1926-1928) και αποτελεί μια ελληνική παραλλαγή αρ νουβό. Έχει ύψος 34 μέτρα και περιλαμβάνει υπόγειο, δύο στάθμες ισογείου, ημιώροφο, πέντε ορόφους και δύο δώματα.
Το «Ακροπόλ» συνέβαλε στο αστικό, εξευρωπαϊσμένο στίγμα της Πατησίων, συνυπάρχοντας με νεοκλασικά κτίρια όπως το Πολυτεχνείο και το Μουσείο, χώρους διασκέδασης, θέατρα κ.α. κτήρια. Στα γεγονότα του Πολυτεχνείου χρησιμοποιήθηκε από Ολλανδούς κινηματογραφιστές για το γνωστό ντοκιμαντέρ.
Ο σεισμός του 81 και η τουριστική παρακμή της Αθήνας οδήγησαν στο κλείσιμό του. Το 1999 αγοράστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού. Τα κατά καιρούς εμπόδια για την αποκατάστασή του ήταν πολλά, και οι κλοπές υλικού συνεχίστηκαν- με τελευταίο έναν μεγάλο χαρακτηριστικό πολυέλαιο.

Ο δρόμος για την αποκατάστασή του, άνοιξε με την έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων. Το σχετικό πρόγραμμα προβλέπει αρχιτεκτονική και στατική αποκατάσταση του διατηρητέου. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, έχει προϋπολογισμό 14 εκατ. ευρώ και βρισκόμαστε στη φάση εγκατάστασης εργολάβου. Μένει να δούμε, στο φως της μέρας, ποια πρόσθετα προβλήματα προκάλεσε η πυρκαγιά, όπως λέει με πόνο ψυχής ο κ. Χαρκιολάκης, που εξακολουθεί να αγωνιά για την τύχη του μνημείου αν και συνταξιούχος λόγω εφεδρείας.
Η φωτιά είναι ευτυχώς υπό έλεγχο

Δεν υπάρχουν σχόλια: