Πέμπτη 1 Απριλίου 2010
Βρήκαν τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Τελικά, η πύλη από αλάβαστρο οδηγούσε πράγματι στον τάφο του μεγαλύτερου στρατηλάτη όλων των εποχών: του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, την πόλη που ο ίδιος ίδρυσε και φέρει το όνομά του, ένας αρχαιολόγος με ιδιαίτερες γνώσεις για την ελληνιστική περίοδο και την Ελλάδα, ο Ζακ- Ιβ Αμπερέρ, ανακάλυψε νωρίς σήμερα το πρωί τον πολυθρύλητο τάφο.
Η επιγραφή «Αλεξάνδρου ειμί», γραμμένη σε αλφάβητο μεταγενέστερο του 6ου αιώνα π.Χ. δεν αφήνει πολλές αμφιβολίες. Αλλά, το σημαντικότερο εύρημα είναι η ίδια η σαρκοφάγος. Ανήκε, όπως όλα δείχνουν, σε άνδρα, έχει σπασμένη μύτη και φέρει ίχνη μελιού. Και τα τρία συνηγορούν υπέρ του γεγονότος ότι ο τάφος ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο. Η μύτη έσπασε όταν ο Ιούλιος Καίσαρας πήγε να προσκυνήσει τη σωρό του Αλεξάνδρου και είναι κάτι που αναφέρεται στα αρχαία κείμενα. Επίσης, τα κείμενα αναφέρουν ότι κάποια από τις Κλεοπάτρες της Αιγύπτου (όχι, όμως, η πασίγνωστη Κλεοπάτρα) είχε αντικαταστήσει τη χρυσή σαρκοφάγο με γυάλινη και ο μουμιοποιημένος νεκρός είχε τοποθετηθεί σε στρώμα μελιού για λόγους διατήρησης.
Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου αναζητούνταν χρόνια τώρα στην Αλεξάνδρεια, όπου τον τοποθετούσαν αρχαίοι αυγγραφείς και περιηγητές. Εκεί είχε μεταφερθεί η σωρός, την οποία είχαν "απαγάγει" οι Πτολεμαίοι καθ' οδόν προς τη Μέμφιδα. Φήμες ήθελαν να βρίσκεται κάτω από τζαμί της πόλης, και όλοι έλεγαν πως θα ήταν αδύνατη η ανασκαφή. Πριν από τρία χρόνια ο Αμπερέρ εντόπισε μια αλαβάστρινη πύλη, η οποία ήταν σημαντικό τοπόσημο για να βρεθεί το Σήμα ή Σώμα, η περιοχή δηλαδή όπου ο Αλέξανδρος είχε ταφεί. Τότε, είχε δηλώσει σε ελληνικές εφημερίδες, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Ελλάδα για συμμετοχή σε επιστημονική ημερίδα, ότι θα εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες, ώστε να προβεί σε έρευνες.
Όπως αναφέρουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι έρευνες ξεκίνησαν την περασμένη άνοιξη, διακόπηκαν το καλοκαίρι λόγω καιρικών συνθηκών, επαναλήφθηκαν το φθινόπωρο του 2009 και συνεχίστηκαν, με ευτυχή κατάληξη, από τον Φεβρουάριο. Τώρα, σύμφωνα με όσα λέει η υπεύθυνη της Βεργίνας Αγγελική Κοτταρίδη, θα γίνει έλεγχος DNA με τα οστά από τον τάφο του Φιλίππου, ώστε να είμαστε βέβαιοι για τη συγγένεια των δύο ανδρών.
Ο Αλέξανδρος δεν… διακρινόταν για το ύψος του- σε αντίθεση με την στρατιωτική του ιδιοφυία. Η σωρός δείχνει άνδρα σχεδόν μεσαίου προς χαμηλό ύψος, γεροδεμένο και με κάμψη στην κεφαλή. Μια χαρακτηριστική κάμψη, από την οποία συνήθως αναγνωρίζονται οι προτομές του στρατηλάτη και η οποία συνδέει ακόμη περισσότερο τον νεκρό με τον θρυλικό Μακεδόνα.
Συνέντευξη Τύπου για το γεγονός ετοιμάζουν οι ανασκαφείς και ο υφυπουργός (πλέον) πολιτισμού της Αιγύπτου δρ Ζάχι Χαουάς. Εκεί θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες του ευρήματος.
Ο κ. Αμπερέρ (που το όνομά του σημαίνει Αυτοκράτωρ και είναι, πράγματι, αυτοκράτωρ της αρχαιολογίας), είχε μαζί του τον συνεργάτη του Πουασόν ντ’ Αβρίλ, ο οποίος επίσης έχει εργαστεί επί χρόνια στην Ελλάδα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
5 σχόλια:
Πολύ ωραίο! Εύγε! Ευρηματικό και με χιούμορ.
Μη θυμώσει όμως η κυρία Σουβαλτζή...
Δαιμόνιο τέρας, παραλίγο να σε πιστέψω!!!!
καλό μήνα να έχουμε!
ΑΑΑΑΑΑΧ Πόλυ, θα πω άλλη φορά για τηνπεριπέτεια- μαγευτικό ταξίδι στη Σίουα πίσω από την εν λόγω! Α-πι-στευ-το.
Ιφιμέδεια, διαβολάκι, όχι δεν θα με πίστευες! Εσύ ειδικά, με τι πο τα. Αλλά ξύπνησα το πρωί κεφάτη και είπα να συνθέσω όλες τις γνώσεις μου περί αρχαιολογίας στην Αίγυπτο και περί τάφου. Ε, έβαλα και τον Πουασόν ντ΄ Αβρίλ, μήπως και δεν καταλάβει κάποιος. ΚΣΝΜ εντάξει;
Ο Πουασόν ντ'Αβρίλ θα είχε κάνει μεγάλη καριέρα στην Ελλάδα. Πλάκα-πλάκα στην Αλεξάνδρεια πρέπει να είναι ο τάφος. Μιά μέρα θα σου πω από κοντά και μιά ιστορία ενός τρελλού γνωστού μου που πιστεύει ότι ο τάφος είναι στην Κω.
Κατά τα λοιπά: επιβιώσαμε.
Ο τάφος είναι όντως στην Αλεξάνδρεια. Ή μάλλον ήταν. Η Κοτταρίδη έχει μια θεωρία που μου φαίνεται αξιόπιστη, θα σου την πω. Επίσης, έχω Ολγα με τάφο Φιλίππου και Ρόδο, θυμήσου το. Περιμένω Κω. Το ΚΣΝΜ διαπλάθει χαρακτήρες, ή μου φαίνεται; Σε λίγο θα ξεκινήσουν τα ρωμαϊκά: καταταγείτε, μάς έλεγαν, θα γνωρίσετε τον κόσμο και τέτοια...
Χε χε
Δημοσίευση σχολίου