Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011

Καρυάτιδες με ... κάπαρη

Αντιγράφω από τον "Ριζοσπάστη":


«(...) φρέσκο λαβράκι σε κρούστα αλατιού με λαχανικά στον ατμό, κόκορας με σπιτικές χυλοπίτες και πάστα με γαρίδες, σάλτσα ψητής ντομάτας, ούζο και κάπαρη (...)» περιλαμβάνει το μενού ...του νέου Μουσείου Ακρόπολης!

Στο σχετικό δελτίο Τύπου - «μνημειώδες» για τον αγοραίο χαρακτήρα που διαμορφώνεται πλέον αλματωδώς στην πολιτιστική κληρονομιά - αναφέρεται ότι το εστιατόριο στο δεύτερο όροφο από 28/1 θα είναι ανοιχτά πλέον μέχρι τα μεσάνυχτα (σ.σ. προφανώς, αργότερα, όταν πια θα είναι ανοιχτό και μέχρι τα ξημερώματα, μπορεί να προστεθεί ακόμα και πατσάς στο μενού), ενώ από την ίδια ημέρα το ίδιο το μουσείο θα είναι ανοιχτό μέχρι τις 10 το βράδυ. Μια καλή ώρα για λαβράκι ...μετά τις «δυσκολοχώνευτες» αρχαιότητες. Μάλιστα, όπως υπερηφάνως προσθέτει το δελτίο Τύπου, «το μενού συμπληρώνει μια επιλογή από γλυκά εδέσματα»...

Α, ναι! Θα υπάρχει και ...«ατραξιόν»! Διότι μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευθεί το γεγονός ότι στο δελτίο Τύπου αναφέρεται δεύτερος - μετά το μενού - ο καθαρισμός των Καρυάτιδων, με λέιζερ, διαδικασία που θα είναι ορατή για τους πελάτες (σ.σ. μας συγχωρείτε ...για τους επισκέπτες θέλαμε να γράψουμε).

Ναι, όλα αυτά θα είχαν μόνο πλάκα, αν το ΝΜΑ δεν αποτελούσε τον «μπούσουλα» για την εμπορευματική διαχείριση των κρατικών μουσείων, όπως και του συνόλου της κρατικής πολιτιστικής υποδομής. Οπου τα σπαράγματα της συλλογικής μνήμης, που αποτελούν την πολιτιστική κληρονομιά του λαού, θα αποτελούν πλέον το «ντεκόρ» για την πάστα με γαρίδες...


Γ. Τ. (Γρηγόρης Τραγγανίδας)
Και προσυπογράφω

1 σχόλιο:

In situ είπε...

Είναι μια απόφαση του Οργανισμού Ανεγέρσεως Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, την οποία ουδείς έθεσε υπόψιν της πολιτικής ηγεσίας ή της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Οσο για τις Καρυάτιδες; Και εδώ, η ενημέρωση απουσιάζει. Σχετική μελέτη δεν συζητήθηκε ποτέ στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Μάλλον δεν κατατέθηκε καν στη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων Μνημείων. Το μουσείο λειτουργεί χωρίς Οργανισμό και χωρίς διευθυντή. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα έχει κολλήσει από πέρσι σε κάποιο υπουργικό γραφείο- εκτός ΥΠΠΟΤ. Ο κίνδυνος να εμφανιστούν σοβαρές αρρυθμίες και επιπλοκές είναι, πλέον, προ των πυλών.