Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ακροπόλ- η επόμενη μέρα

«Πληγωμένο» βρίσκει η επόμενη μέρα της πυρκαγιάς το ξενοδοχείο «Ακροπόλ» στην Πατησίων, ένα από τα σημαντικότερα νεώτερα μνημεία της Αθήνας. Ομάδα επιστημονικών στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού επεχείρησε το πρωί να κάνει μια πρώτη αυτοψία, αλλά εμποδίστηκε από την πυροσβεστική για λόγους ασφαλείας.
Οι πυροσβέστες, που είχαν διαδεχθεί τους 27 της χθεσινής νύχτας, έριχναν ακόμη νερά και θεώρησαν πως δεν ήταν ασφαλής η πρόσβαση των ενδιαφερομένων. Από όσα κατάφεραν να δουν πάντως στο ισόγειο του κτηρίου, διαπίστωσαν με θλίψη πως ο κίνδυνος να έχουν προξενηθεί μεγάλες καταστροφές από τη φωτιά, είναι υπαρκτός. Αναμένεται, προς το παρόν, η έκθεσή τους με τις πρώτες εκτιμήσεις για την κατάσταση.
Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού θα συστήσει ειδική επιτροπή αυτοψίας, από τις διευθύνσεις Αναστήλωσης και Συντήρησης η οποία θα ελέγξει όλα τα μέρη του κτηρίου, στον εγγύτερο δυνατό χρόνο. Η μεγάλη αγωνία των πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων και συντηρητών που γνωρίζουν το «Ακροπόλ» είναι μήπως οι βλάβες στα τσιμέντα, άρα και στον φέροντα οργανισμό είναι βαρειές. Σε κάθε περίπτωση, η υφιστάμενη μελέτη θα πρέπει να επικαιροποιηθεί και να ενσωματωθούν σε αυτή μέτρα αντιμετώπισης των φθορών από την πυρκαγιά. Είναι πιθανόν οι επανειλημμένες λεηλασίες υλικών να έχουν βοηθήσει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Κάθε καύσιμη ύλη, από επενδύσεις τοίχων μέχρι κουπαστές, έπιπλα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την προεδρία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση κ.α. είχαν απομακρυνθεί.
Η μελέτη για την πλήρη αποκατάσταση του κτηρίου έχει ολοκληρωθεί και η Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων Μνημείων έχει συμπληρώσει τα τεχνικά δελτία για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 14 εκατ ευρώ. Η προκήρυξη για τον διαγωνισμό που θα αναδείξει τον εργολάβο ήδη δημοσιοποιήθηκε. Όμως, ένας από τους ενδιαφερόμενους έχει υποβάλει ένσταση για κάποιον από τους όρους της προκήρυξης. Το θέμα αναμένεται να εξεταστεί σε διοικητικό δικαστήριο, όμως είναι άγνωστο το πότε, αφού δεν έχει οριστεί δικάσιμος.
Το υπουργείο ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τις περιφράξεις και τα κιγκλιδώματα στο ξενοδοχείο, ώστε να μην είναι δυνατή η πρόσβαση τρίτων.

Το «Ακροπόλ» σύμφωνα με τη μελέτη θα χρησιμοποιηθεί για τις «πολιτιστικές υποδομές του υπουργείου». Τουτέστιν: Πωλητήριο εκμαγείων και εκδόσεων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και καφέ στο ισόγειο. Αίθουσα εκδηλώσεων στα σαλόνια δεξιώσεων του ξενοδοχείου στον ημιώροφο. Και στους επόμενους πέντε ορόφους θα εγκατασταθούν μεγάλοι εποπτευόμενοι φορείς του ΥΠΠΟΤ. Στο ρουφ γκάρντεν θα λειτουργούν εστιατόριο και χώρος για μουσικές εκδηλώσεις. Στο δώμα, ξενώνες για τη φιλοξενία υψηλών προσκεκλημένων.

1 σχόλιο:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

σιγουρα ένα από τα σημαντικότερα νεώτερα μνημεία της Αθήνας και ειναι κριμα με αυτο που εγινε.
Να εισαι καλα και καλη χρονια να εχεις αν δεν τα εχουμε πει.