Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Η Ελλάδα γρηγορεί

Τις ανησυχίες της διεθνούς αρχαιολογικής κοινότητας για τις καταστροφές αρχαιοτήτων στην Αίγυπτο μεταφέρει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Χρυσούλα Παλιαδέλη
Η κ. Παλιαδέλη, που είναι και καθηγήτρια αρχαιολογίας, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία απευθύνει έκκληση για συνδρομή προς τις αιγυπτιακές αρχές στην προσπάθειά τους να σταματήσουν οποιαδήποτε κλοπή, λεηλασία ή πράξη βανδαλισμού που στρέφεται κατά της αιγυπτιακής πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα, ζητά να ενημερωθεί για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Επιτροπή ώστε να αποφευχθεί η εισαγωγή κλεμμένων αντικειμένων στα κράτη μέλη της Ε.Ε. και να ενισχυθεί γενικότερα η δράση των κρατών μελών για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας.

Η ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δήλωσε σχετικά: «Σαφέστατα, προτεραιότητα σε τέτοιες καταστάσεις έχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η διασφάλιση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο, οι καταστροφές αρχαιοτήτων και ο κίνδυνος που ελλοχεύει για παράνομες εισαγωγές, εξαγωγές και μεταβιβάσεις ιδιοκτησίας αγαθών πολιτιστικής κληρονομιάς πλήττουν ανεπανόρθωτα την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Το Συμβούλιο σε πρόσφατη ανακοίνωσή του έκανε έκκληση προς τις αιγυπτιακές αρχές όχι μόνο για λήψη μέτρων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ασφάλεια των πολιτών και της περιουσίας τους, αλλά και για τον τερματισμό των λεηλασιών και την προστασία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιγύπτου. Λόγω του κατεπείγοντος της κατάστασης κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και απευθύνουμε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνδρομή της στην προστασία μίας ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομιάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: