Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ο Μέγας Αλέξανδρος εκστρατεύει στην Οξφόρδη




Μια πολύχρυση από πολλές απόψεις έκθεση θα παρουσιάσει η Ελλάδα στο Μουσείο Ασμόλιαν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στις 7 Απριλίου. Εκθεση με πρόσφατα ευρήματα από τους βασιλικούς τάφους στις Αιγές, που διοργανώνεται με τη σύμπραξη του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
«Από τον Ηρακλή στον Αλέξανδρο» είναι ο τίτλος. Παρουσιάζεται η ιστορία του οίκου των Τημενιδών. Ο γενάρχης τους Τημενίδης, που αναφέρεται και από τον Ηρόδοτο, ήταν εγγονός του μυθικού ήρωα. Αρα, σχολιάζει η Αγγελική Κοτταρίδη, που έχει την επιμέλεια της έκθεσης, «οι βασιλείς της Μακεδονίας εμφανίζονται, όπως και ο Ηρακλής, ως διογενείς και διοτρεφείς. Ακριβώς σαν τους ομηρικούς βασιλιάδες.»

Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ξεφύτρωσε από το πουθενά για να κατακτήσει όλο τον κόσμο. Ηταν βλαστάρι της δυναστείας των Τημενιδών, που κυβέρνησαν για τρισήμισυ αιώνες το μακεδονικό βασίλειο. Οσο για την Μακεδονία, ήταν ελληνική από τα υπομυκηναϊκά χρόνια. Αυτό δείχνουν τα ανασκαφικά ευρήματα των τελευταίων χρόνων, σύμφωνα με την έφορο αρχαιοτήτων Πέλλας, μαθήτρια του Μανόλη Ανδρόνικου και ανασκαφέα της βασιλικής τούμπας, κ. Κοτταρίδη.
Η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» κάνει εκτεταμένη αναφορά στο επικείμενο γεγονός. Αναφέρει πως περισσότερα από 500 εκθέματα θα αποσταλούν στην Οξφόρδη από την Πέλλα, και τα πιο πολλά παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Ελπίδα είναι να ανοίξει ένας επιστημονικός διάλογος για τα πρόσωπα, την περιοχή, την εποχή.
Στόχος είναι η όσο γίνεται πιό "ζωντανή" και γλαφυρή παρουσίαση του υλικού πλαισωμένη με σύγχρονα εποπτικά μέσα (βίντεο, φωτομωσαϊκό, τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις κλπ.) σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης.

Η αφήγηση θα ξεκινήσει από το γενεαλογικό δέντρο των βασιλέων από το Δία και τον Ηρακλή μέχρι τον Αλέξανδρο τον Δ΄(γιό του μεγάλου Αλεξάνδρου). Ολων των ειδών τα όπλα του μακεδονικού στρατού από την πρώϊμη εποχή του σιδήρου μέχρι τα ελληνιστικά χρόνια, ταφικά αγγεία με παραστάσεις μάχης, η μεγάλη τοιχογραφία κυνηγιού (φωτομωσαϊκό σε φυσικό μέγεθος) από τον τάφο του Φιλίππου Β΄, η μαρμάρινη προτομή του Αλεξάνδρου από την Πέλλα (το μοναδικό εύρημα εκτός Αιγών) και πορτραίτα Φιλίππου και Αλεξάνδρου φωτίζουν τα πρόσωπα των βασιλέων και των εταίρων τους.

Μέσα από τις σπονδικές φιάλες από την συστάδα των Τημενιδών, το ιερατικό διάδημα του Φιλίππου Β΄ και την χάλκινη πάτερα θα δείξουν πως οι βασιλείς έκαναν χρέη και αρχιερέων.

Με ταφικά ευρήματα θα φανεί πως ο Μακεδόνας βασιλιάς ήταν πρώτος στη μάχη και στο κυνήγι, εγγυάτο το νόμο και την τάξης σε περίοδο ειρήνης, αποτελούσε πρόσωπο ιερό. "Τα σώματα των Τημενιδών "δαπανώνται" μαζί με πλούσια δώρα σε μεγαλοπρεπείς ταφικές πυρές που αντανακλούν τις περιγραφές της Ιλιάδας, ενώ οι Δέσποινες της αυλής των Αιγών, την ώρα που στην Αθήνα εδραιώνεται η Δημοκρατία, εξακολουθούν να κατεβαίνουν στον Αδη τυλιγμένες χρυσάφι και πορφύρα από την κορφή ως τα νύχια.

«Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι χωρίς αμφιβολία η γνωστότερη μορφή της ελληνικής - ίσως και της παγκόσμιας - ιστορίας, μια μορφή που εξακολουθεί να γοητεύει και να συναρπάζει τους ανθρώπους στα πέρατα της γης, παρέχοντας ένα απόλυτο πρότυπο δύναμης, θάρρους, νεότητας και δόξας» λέει η Αγγελική Κοτταρίδη. Κοντά 35 εκατομμύρια είναι οι καταχωρήσεις στο διαδίκτυο. Επομένως, πρόκειται για ένα “brand name” υψηλής δυναμικής «που σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιείται με τρόπο επικίνδυνο και αλόγιστο για την εξυπηρέτηση ύποπτων σκοπιμοτήτων».
Ακόμη μια έκθεση για τον στρατηλάτη, θα φιλοξενηθεί το φθινόπωρο στο Λούβρο, σε 1.200 τετραγωνικά. Διοργανώνεται από τις εφορείες αρχαιοτήτων Βορείου Ελλάδος, και θα περιλαμβάνει αντικείμενα από τη Μακεδονία και τη Θράκη
Με την έκθεση αυτή το Μουσείο Ασμόλιαν της Οξφόρδης εγκαινιάζει την νέα αίθουσα περιοδικών εκθέσεών του. Η Οξφόρδη είναι το μεγαλύτερο κέντρο κλασικών σπουδών παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: