Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Υπάρχουν και καλοί Αμερικάνοι (όταν κινδυνεύουν οι ανασκαφές τους;)


Η διεθνής αρχαιολογική κοινότητα δεν παρακολουθεί με σταυρωμένα χέρια όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο και στους πολιτιστικούς θησαυρούς της. Μη ξεχνώντας τα όσα συνέβησαν με τη λεηλασία του μουσείου της Βαγδάτης, αλλά και θέλοντας να βοηθήσουν στην προστασία των δικών τους ανασκαφών (που είναι πάρα πολλές) οργανισμοί διεθνούς εμβέλειας εφιστούν την προσοχή στους αρχαιοπώλες ανά την Ευρώπη και τις ΗΠΑ: μη τυχόν και αγοράσετε!

Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής, η Επιτροπή Δικηγόρων για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Πενσυλβάνια, η αμερικανική επιτροπή της «Μπλε ασπίδας» (οργάνωση για την προστασία των αρχαιοτήτων) το Πολιτιστικό Κέντρο και το Κέντρο Σπουδών Συντήρησης του Πανεπιστημίου του Ράτγκερς και το Αμερικανικό Κέντρο Ανατολικών Ερευνών, έξι από τους μεγαλύτερους οργανισμούς, εξέδωσαν ένα κοινό ανακοινωθέν προς γνώση και συμμόρφωση ντίλερ και πρακτόρων. (Οι οποίοι, όπως γνωρίζουμε, δεν σταματούν με τίποτα, και καταλαβαίνουν μονάχα τη γλώσσα των απειλών δικαστικών διώξεων).

Οι έξι καλούν τις αιγυπτιακές αρχές να κάνουν ό,τι μπορούν για την προστασία της κληρονομιάς τους. Ταυτοχρόνως, καλούν τις αρχές επιβολής του νόμου στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη να είναι σε εγρήγορση τους επόμενους μήνες διότι είναι πιθανόν κλεμμένα αρχαία από την Αίγυπτο να εμφανιστούν στα εδάφη τους.

Ολοένα και πληθαίνουν, επίσης, οι φωνές που ζητούν την παρέμβαση της ΟΥΝΕΣΚΟ. Συγκεκριμένα, επιστήμονες και φορείς απευθύνονται στο Παγκόσμιο Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς του διεθνούς οργανισμού και ζητούν να βοηθήσει στην προστασία των μνημείων. Xθες έκανε δήλωση και η γενική γραμματέας της ΟΥΝΕΣΚΟ Ιρίνα Μποκόβα. Ζητά υπευθυνότητα και βοήθεια για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Ολόκληρη η δήλωση εδώ
Η κατάσταση μέχρι στιγμής διαμορφώνεται ως εξής:

Γκίζα: οι πυραμίδες και η Σφίγγα είναι υπό την προστασία του αιγυπτιακού στρατού. Ο αρχαιολογικός χώρος της Γκίζα εμφανίζει καταστροφές, αλλά η αμερικανική σχολή που σκάβει εκεί δεν μπορεί προς το παρόν να διαπιστώσει αν είναι νέες ή παλαιότερες.

Ασουάν: έγινε προσπάθεια εισβολής στο μουσείο, αλλά οι ντόπιοι τους σταμάτησαν. Τώρα το μουσείο είναι κλειδωμένο.

Σάκαρα και Αμπουσίρ: εισβολή σε δύο πυραμίδες και κλοπές σε αρχαιολογικές αποθήκες. Συμμορίες κλέβουν μέρα και νύχτα ό,τι βρουν. Ολοι οι σφραγισμένοι τάφοι στο Αμπουσίρ λέγεται ότι έχουν ανοιχτεί αλλά η έκταση των λεηλασιών είναι αδύνατον να πιστοποιηθεί τώρα, διότι οι χώροι δεν είναι προσβάσιμοι.

Ισμαϊλία: ομάδες εισέβαλαν στο μουσείο Καντάρα κοντά στο Σουέζ που περιλαμβάνει 3.000 αντικείμενα και έκλεψαν κυρίως ευρήματα μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο και λίγα βυζαντινά.

Καρνάκ: προσπάθειας εισβολής στον ναό αποκρούστηκε από τους ντόπιους. Οι ναοί του Λούξορ και το Μουσείο Μούμιας φυλάσσονται από τον στρατό. Ισως υπάρχουν μικρότερης σημασίας καταστροφές.

Ελ Χιμπέχ (μέση Αίγυπτος): υπάρχουν πληροφορίες για λεηλασίες.

Η κατάσταση στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά δεν εμπνέει προς το παρόν ανησυχίες, ωστόσο οι 20 μοναχοί που ζουν εκεί βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα. Σύμφωνα με τον αρχιεπίσκοπο Σινά κ.κ. Δαμιανό, οι πιο αποτελεσματικοί φύλακες, ήταν και είναι οι βεδουίνοι. Αυτοί το σέβονται, το αγαπούν και το προστατεύουν πιο πολύ απ’ όλους.

Στη χερσόνησο του Σινά έγινε προσπάθεια από διάφορα στοιχεία για επεισόδια σε πόλεις- θέρετρα όπως το Σαρμ Ελ Σέιχ και το Ελ Τορ. Μετά από επέμβαση του στρατού τώρα επικρατεί ηρεμία. Ο μακαριώτατος ανησυχεί κυρίως για επιθέσεις από ανθρώπους που έχουν δραπετεύσει από τις φυλακές, ή προέρχονται από διάφορες φυλές του βόρειου Σινά. Το μοναστήρι όμως φυλάσσεται και από αστυνομία και από στρατό. Και βέβαια, από τους βεδουίνους.

Ο φόβος των επεισοδίων οδήγησε τις μοναχές που βρίσκονται απομονωμένες στην όαση Φαράν στο εκεί γυναικείο μοναστήρι, να μεταβούν στον ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης, για να βρίσκονται όλοι μαζί. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν τις τελευταίες μέρες στην περιοχή σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο ήταν η τροφοδοσία, γιατί είχαν εξαντληθεί από τα μπακάλικα οι τροφές, αλλά και αυτό λύθηκε.

Ο αρχιεπίσκοπος αισιοδοξεί και προσεύχεται στην Αθήνα, όπου έτυχε να βρίσκεται αυτές τις μέρες. Αναγνωρίζει ότι οι στιγμές του χάους είναι δύσκολες, αλλά διαβεβαιώνει: «Προς το παρόν εν τη θαλασσοταραχή υπάρχει ηρεμία»
Ενα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στην εφημερίδα Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: